fbpx
25 april 2019

Blepharitis na ooglaseren

Onze artsen weten uit ervaring dat het gevoel van aanhoudende droge ogen na een laserbehandeling ook opspelende blepharitis kan zijn, maar wat is dat nou eigenlijk?

Blepharitis

Blepharitis of rode oogleden is een chronische ooglidrand ontsteking. De bladen van de ruitenwissers (je oogleden) werken daarbij als het ware niet optimaal. De symptomen kunnen bestaan uit o.a. jeuk, irritatie, een “zandkorrel” gevoel, branderigheid, vermoeide, tranende of droge ogen. De zichtbare klachten zijn korstjes en/of schilfertjes op de oogleden. De huid rondom de ogen kan rood zijn en is snel geïrriteerd. Vaak heb je wel eens eerder een strontje op het ooglid gehad. We kunnen het allemaal krijgen ongeacht leeftijd of geslacht. Blepharitis kan eenmalig voorkomen, maar vaak is het een chronische ontsteking die van tijd tot tijd actiever en heftiger is.

Gevolgen

Doordat je ooglid kliertjes verstopt zitten bij blepharitis kunnen, naast ontsierende schilfertjes of strontjes, je ogen droog aanvoelen. Als de blepharitis onbehandeld blijft, kan dit lijden tot het gevoel van permanent droge ogen door een instabiele traanfilm. Zeker na het laseren, als je ogen toch al extra gevoelig kunnen zijn, is het een vervelende aandoening.

Wat te doen?

Je kan een aantal dingen doen om je ogen te helpen.

Tip 1.

Om de inhoud van de verstopte ooglid kliertjes te legen, kun je je oogleden masseren voordat je ze gaat reinigen. Hiervoor plaats je, je wijsvinger of een met lauw water natgemaakt wattenschijfje dwars onder je ooglid, vlak onder je wimpers. Oefen nu een beetje druk uit op je ooglid terwijl je zachtjes heen en weer wrijft. Je kijkt intussen van het ooglid weg, dus boven poetsen is naar beneden kijken en andersom.

Tip 2.

Warmte kompressen (met lauw tot warm kraanwater, hoeft niet gekookt) kunnen ook helpen om de doorbloeding te verbeteren en daardoor de genezing te bespoedigen. De inhoud van de verstopte kliertjes (dit is een soort vet) wordt vloeibaar door de warmte. De kompressen gebruik je voorafgaand aan de massage en het schoonmaken.

Tip 3.

Dus: Poetsen, poetsen, poetsen. Het allerbelangrijkste is het om blijvend je oogleden schoon te houden. Aanbevolen wordt om te starten met twee keer per dag de ooglid randen schoon te maken. Is het onder controle dan bouw je het af. Speelt het weer op, dan start je weer met twee maal daags. Naast het gebruik van kompressen/wattenschijfjes kan het poetsen ook met verschillende producten die de apotheek je kan voorschrijven.

Tip 4.

Zolang de traanfilm door activiteit van de blepharitis instabiel is, werkt (extra) gebruik van kunsttranen verlichtend. Het lost het probleem niet op, maar is wel prettig. Dit is te vergelijken met het sproeien van de voorruit met ruitenwisservloeistof zolang de wissers niet optimaal werken :).

Blijft het gevoel van droge ogen (te) lang aanhouden na de behandeling? Bel ons gerust voor een afspraak.

Voor alternatieven voor het poetsen verwijzen we je door naar Oogkliniek De Horsten.

Auteur Renate Kok