fbpx
11 december 2020

COVID-19 en onze ogen

Ondanks dat we er al maanden wereldwijd mee te maken hebben, leren we steeds weer nieuwe dingen over het virus. Het coronavirus behoort tot een familie van 7 bekende virustypen en veroorzaakt voornamelijk een luchtwegaandoening die we COVID-19 noemen. De symptomen kunnen lijken op een gewone verkoudheid, terwijl het ook levensbedreigend kan worden en kan leiden tot een ziekenhuisopname. Het coronavirus zou zelfs aanwezig kunnen zijn zonder dat men enige symptomen ervaart en daarom is het houden van afstand van elkaar van groot belang.

COVID-19 via je ogen?

De meeste besmettingen komen voor doordat de druppeltjes met het virus die door besmette personen worden uitgehoest of geniest worden ingeademd. Echter kan het ook via de ogen worden verspreid. Logischer is dat een besmetting via de ogen voorkomt door fysiek contact. Dat is de reden waarom het belangrijk is zorgvuldig je handen te wassen en niet aan je gezicht te zitten. Conjunctivitis lijkt een mogelijk symptoom te zijn van COVID-19, dit komt echter niet vaak voor.

Mondkapje en een bril

Het mondkapje beschermt ons tegen het COVID-19 virus, maar zorgt gelijktijdig voor flinke beslagen brillenglazen. Dit kun je voorkomen door te zorgen dat je een mondkapje draagt dat goed onder je bril blijft zitten. Trek je mondkapje iets hoger op en plaats je bril iets lager. Wat ook kan helpen is om een stukje zachte pleister of tape half op het mondkapje te plakken en half op je wang/neus. Hierdoor beslaat de bril ook minder. Een andere mogelijkheid is om je glazen in te smeren met wat afwasmiddel, een klein druppeltje is genoeg, hierna de glazen oppoetsen. Zorg er wel voor dat er geen citroensap in het afwasmiddel zit.

COVID-19 en ooglaseren

Werk je veel thuis nu door het COVID-19 virus? Dan is dit misschien het moment om je contactlenzen uit te doen en 14 dagen je bril op te zetten. Om een gedegen vooronderzoek te doen is het namelijk nodig om je zachte lenzen 14 dagen niet te dragen. Blijk je na het vooronderzoek geschikt te zijn voor een laserbehandeling, dan kun je bij ons vaak binnen 1 á 2 weken behandeld worden. Hoe fijn zou het zijn als het straks zomer is en je de wereld weer kan veroveren zonder je zorgen te maken over contactlenzen?

Auteur Renate Kok