fbpx

Moeder en kinderen

Wie van jullie heeft de eerste stap gezet om iets aan bril of lenzen te laten doen of was het een “gezins” keuze, zo van met zijn allen aan de keukentafel en wie gaat er eerst? 

Suzanne:  ik heb de eerste stap gezet om mijn ogen te laseren, maar het was al meteen duidelijk dat Tim dit ook graag wilde. Een jaar later heeft hij de stap gezet. Nadat Tim en ik onze ogen hadden laten laseren zag onze moeder Corrie hoeveel gemak en plezier wij hiervan hebben en ontstond bij haar ook de wens om dit te gaan doen.

Tim: ik heb een tijdje lenzen gehad. Deze vond ik eigenlijk nooit fijn om te dragen en had daarom vaak mijn bril op, met alle ongemakken van dien. En omdat Suzanne zo enthousiast was over de behandeling heb ik ook een vooronderzoek laten doen om te kijken of ik geschikt was.

Corrie:  ik was de laatste van het gezin. Hoewel ik zag hoeveel gemak Suzanne en Tim hadden van het laseren, heeft het bij mij toch nog 2 jaar geduurd voordat ik de stap genomen heb. Uiteindelijk heeft Tim mij de laatste duw in de rug gegeven. Ik ben er lang vanuit gegaan dat ik door mijn oogafwijking niet geschikt zou zijn. Ik heb de afspraak gemaakt met in het achterhoofd nee heb ik, ja kan ik krijgen.

Hebben jullie het onderling gehad over de verschillende behandelingen en waren er op voorhand voorkeuren? 

Suzanne: bij ons stond voorop dat wij de behandeling zouden kiezen die medisch gezien het beste zou zijn. Tim en ik konden beiden uit PRK-LASEK en Femto-LASIK kiezen. Ik heb uiteindelijk voor de Femto-Lasik gekozen wegens het comfort.

Tim: ik heb van te voren niet nagedacht welke behandeling ik zou willen. Vanwege de sporten die ik beoefen heeft Sicco mij geadviseerd om de PRK-LASEK te doen. Dit advies heb ik opgevolgd.

Corrie: ik had bij Suzanne en Tim de verschillende behandelmethode vanaf de zijlijn meegemaakt. Bij Suzanne verliep het heel soepel. Tim heeft er veel meer last van gehad. Van tevoren had ik niet bedacht welke methode ik wilde. Ik heb mijn besluit genomen op het advies van Sicco om voor de Femto-LASIK te kiezen omdat hij dacht dat dit voor mij de beste resultaten zou geven. Dit advies heb ik overgenomen want hij is tenslotte de deskundige. Overigens wordt er helemaal geen druk uitgeoefend om het besluit te noemen. Je mag er rustig over nadenken.

Hoe hebben jullie de behandeling ervaren, dus van druppelen tot daadwerkelijk bij Sicco op de tafel liggen? 

Suzanne:  ik was van te voren best wel zenuwachtig, maar het is mij heel erg meegevallen! De ingreep was zo voorbij en vrijwel pijnloos. Snel na de ingreep begonnen mijn ogen wel heel erg te tranen en kon ik mijn ogen bijna niet meer open doen wegens het felle licht. Dit hield de rest van de dag aan. De volgende dag leek het echter alsof er niks was gebeurt en kon ik meteen scherp zien! Dit was zo ontzettend fijn en bijzonder!

Tim: ik het allemaal maar over mij heen laten komen. Het was bij Suzanne heel goed gegaan dus ik ging er van uit dat het bij mij ook wel goed zou komen. De behandeling viel mij alles mee. Na de behandeling voelde ik mij prima. Daarna heb wel een aantal dagen flink last gehad en kon ik weinig doen. Van te voren is mij dit ook goed uitgelegd dus ik heb het maar gewoon ondergaan.

Corrie: omdat ik had gezien hoe het bij Suzanne en Tim was gegaan, was ik eigenlijk helemaal niet zenuwachtig. De dag zelf heb ik mensen in mijn omgeving, die overigens zenuwachtiger waren dan ik, gerustgesteld. Na het druppelen en wachtend op de ingreep was ik best relaxed. Maar toen ik op de tafel lag, kreeg ik toch de bibbers. Gelukkig zagen Sicco en de assistente dit en stelden zij mij zeer op mijn gemak. De ingreep was vrijwel pijnloos en heel snel voorbij. Ik had wel last van tranende ogen en heb de rest van de avond met een donkere zonnebril op de bank gezeten. Maar de volgende dag was dit helemaal over.

Op welke momenten zijn jullie het meest blij met de behandeling? 

Suzanne: het is fijn dat je ’s ochtends na het opstaan meteen scherp kan zien en niet eerst je lenzen in hoeft te doen. Dit scheelt tijd! Daarnaast had ik ook veel last van mijn lenzen als ik een lange dag op school of werk had. Het is heel fijn dat ik nu lekker door kan werken zonder last te krijgen van mijn ogen.

Tim: tijdens het sporten en motorrijden!

Corrie: in de ochtend! Ogen open en direct scherp kunnen zien! Ik kan van dit moment nog steeds genieten. En naar de tv kijken en de ondertiteling zonder moeite kunnen lezen. Ik kan nog wel meer dingen opnoemen. Mijn gezichtsveld is zoveel ruimer geworden. Achteraf gezien had ik veel eerder het besluit moeten nemen.

Wat zouden jullie zeggen tegen mensen die twijfelen of er bang voor zijn? 

Suzanne: Ga op gesprek bij Rijnzicht Oogkliniek om je te laten informeren over de mogelijkheden. Ik kreeg meteen een goed gevoel bij de kliniek en had totaal geen twijfel. Natuurlijk is het spannend, maar je zal zien dat dit het uiteindelijk allemaal waard is!

Tim: niet gek laten maken door anderen en het gewoon doen als het mogelijk is. Het geeft zoveel voordelen. En ook al was het een paar dagen afzien, ik zou het zo weer doen.

Corrie: ik snap de twijfel en het bang zijn absoluut. Het zijn tenslotte je ogen. Maar door de goede voorlichting weet je wat de diverse ingrepen inhouden en wat je te wachten staat en wat de eventuele risico’s zijn. En laat je vooral door andere mensen niet bang maken. Dat zijn geen oogartsen. Ik had natuurlijk al door de behandeling van Suzanne en Tim een goed beeld hoe het er in de kliniek aan toe gaat en had daar ook veel vertrouwen in. En als er getwijfeld wordt vanwege de kosten kan ik alleen maar zeggen bekijk eens wat een bril kost. Dan heb je de kosten van het laseren er in no time uit! Ook als men twijfelt of men geschikt is voor laseren kan ik alleen maar adviseren om een vooronderzoek te doen. Dan krijg je zekerheid.