fbpx

Sotuda vertelt

‘Ik kon zien!’

Vijf jaar lang heb ik getwijfeld of ik refractiechirurgie wilde toepassen op mijn ogen. Sinds een jonge leeftijd heb ik een flinke sterkte van -9 dioptrie bij beide ogen. Je raakt gewend aan de afhankelijkheid van correctie voor een goed zicht maar ik merkte dat mijn ogen de contactlenzen slechter konden verdragen. Een bril heb ik nooit helemaal eigen kunnen maken.

Het was tijd om klinieken te bezoeken en te evalueren wat hun oordeel was. Na lang gedacht te hebben en toch bang te zijn geweest, koos ik voor implantatielenzen bij Rijnzicht Kliniek. Een drukke agenda heb ik lange tijd als excuus gebruikt maar nu had ik een paar weken vrij voordat ik in Tanzania een stage ging lopen.

Oh wat vond ik het spannend. De kliniek ging hier bijzonder goed mee om. De ingreep was snel voorbij en ik zal nooit het moment vergeten dat ik thuis mijn ooglapje mocht verwijderen. Ik kon zien! Ik kon de bladeren van de bomen zien als ik naar buiten keek. Ik kon zien zonder lenzen noch had ik een bril op. Tranen rolden over mijn wangen. Dit voelde als een wonder.

Het herstel ging voorspoedig en voor ik het wist, ging ik met nieuwe ogen naar Tanzania toe. Dit keer voor het eerst zonder een bril of lenzenvloeistof. Ik denk niet dat ik vooraf wist hoe veel tijd het scheelt om niet dagelijks met lenzen bezig te zijn. Het scheelt gedoe en kamperen tijdens een safari aldaar werd hier oprecht leuker door. Verschillende momenten tijdens mijn reis en daarna word ik bewust dat ik nu goed kan zien zonder correctie. Aanrader!