fbpx
20 september 2018

Goed voor de ogen week

Gezondnu.nl en het Nuvo hebben deze week uitgeroepen tot de ‘week van het oog’ of de ‘Goed voor de ogen-week’. Onze ogen zijn een belangrijk bezit en daar moeten we goed voor zorgen en natuurlijk niet alleen deze week, maar extra aandacht voor deze belangrijke zintuigen is natuurlijk nooit erg.

350.000 Nederlanders

Meer dan 350.000 Nederlanders zijn slechtziend of blind. In 7 op de 10 gevallen had dit voorkomen kunnen worden. Nog steeds is niet iedereen overtuigd van het nut van het dragen van een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de schadelijke straling van de zon of het dragen van een vuurwerkbril op 31 december.

Je ogen gezond houden

Het gezond houden van je ogen is niet iets waar we dagelijks mee bezig zijn, maar toch zou het goed zijn om iedere dag even aandacht aan je ogen te besteden. Het kost maar weinig tijd om een paar oogyoga oefeningen te doen, of nog simpeler gewoon heel even je ogen te laten “slapen” door ze heel kort te sluiten.

Voeding

Voeding kan bijdragen aan het gezond houden van je ogen. Net als voor de rest van je lichaam is het eten van 200 gram fruit en 200 gram groente en voedsel met veel Omega-3 erin zoals vette vis goed voor je ogen. Ook vitamine A en het mineraal Zink zijn belangrijke voedingsstoffen voor je ogen.

Naar buiten

Neem je ogen regelmatig mee naar buiten en laat je telefoon dan thuis. Laat ze lekker ver kijken en geniet van wat je ziet om je heen. Dat geeft je ogen rust, maar is ook goed voor je hoofd en je hart. Ze zeggen niet voor niks dat ogen de spiegel van de ziel zijn. Dus zet je ogen open, zorg goed voor ze en geniet.

Auteur Renate Kok