fbpx
5 december 2019

Goede oogbescherming in de winter

Het dragen van een goede zonnebril in de winter is van groot belang om je ogen te beschermen tegen de UV- stralen. Als je ogen lang worden blootgesteld aan zonlicht kan UV-straling namelijk oogziektes veroorzaken. Hier lees je alles over goede oogbescherming in de winter.

Draag een zonnebril die de juiste bescherming biedt:

  • Een juiste zonnebril biedt 100% UV-bescherming, dit staat vaak duidelijk aangegeven op de bril: 100% UV-bescherming of UV-400
  • Kies een montuur met een goede pasvorm, groot genoeg om je ogen geheel te beschermen
  • De bril dient een CE-markering te hebben. Het cijfer van de markering geeft de kleurintensiteit van de glazen aan, dit is de mate van bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 betekent tot 20% lichtabsorptie, bescherming 4 staat voor zo’n 95% lichtabsorptie. Aangezien minimaal 75% wordt aangeraden, is het verstandig om te kiezen voor een bril met een minimale markering CE 3

Goede oogbescherming tijdens wintersport

Ga je op wintersport? Dan is het dragen van een goede ski- of zonnebril met de juiste pasvorm extra belangrijk. De sneeuw zorgt er namelijk voor dat het zonlicht reflecteert en boven op de berg is de intensiteit van de UV-straling hoger dan beneden in het dal. Ben je van plan om tijdens de wintersport de gletsjer op te gaan? Kies dan voor een bril met de CE-markering CE 4.

Het dragen van een goede ski- of zonnebril is tevens van belang om sneeuwblindheid te voorkomen. Wanneer ogen te lang worden blootgesteld aan fel licht, kan sneeuwblindheid ontstaan. Dit is een ontsteking van het hoornvlies die ook wel lasoog of fotokeratitis wordt genoemd. Je ogen worden rood en zwellen op. Sneeuwblindheid kan pijnlijk zijn, je zult niet meer kunnen genieten van de rest van je wintersport. Gelukkig verdwijnen de klachten na een aantal dagen en is er (meestal) geen blijvende schade aan je ogen.

Zet ook tijdens bewolkte dagen je ski-of zonnebril op. Bij bewolking komt er minder UV-straling vrij dan op een zonnige dag, maar als de bewolking varieert kan de zon weerkaatsen tegen een wolk. Dit maakt de zonkracht soms zelfs intenser dan op een onbewolkte dag.

Voor de wintersporters onder ons: Goede oogbescherming in de winter is een must! Veel plezier en wees voorzichtig, ook voor je ogen!

Overweeg je ooglaseren of lensimplantatie? Vraag een informatiepakket en lees alles over onze behandelingen, wanneer je in aanmerking komt en hoe de behandelprocedure verloopt.

Auteur Renate Kok