fbpx
11 maart 2019

Grote zorgen over kinderogen

Wat is myopie?

Je leest en hoort het steeds vaker van verschillende nieuws bronnen. De zorgen over myopie, maar wat is het nu precies. Myopie is bijziendheid, het is geen ziekte, maar een refractiefout. De ogen kunnen in de verte niet scherp stellen, dit komt doordat het oog te lang is of een te sterk gekromde lens heeft. Daardoor wordt het beeld dat je ziet voor het netvlies geprojecteerd. Dit wordt dan opgelost door een bril of contactlenzen te dragen die het licht zo breken dat het beeld wel op je netvlies komt.

Om wie maken we ons zorgen?

Er zijn nog geen harde cijfers bekend over myopie bij jonge kinderen, maar er is wel een groeiende zorg over deze groep. Steeds vaker zitten hele jonge kinderen lang achter een telefoon of tablet spelletjes te doen of filmpjes te kijken. Oudere kinderen met een eigen telefoon lijken bijna alleen nog maar naar hun scherm te kijken. Doordat de ogen gemiddeld groeien tot het 13e levensjaar is dit de leeftijd waarvoor je myopie kunt voorkomen of minimaliseren.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Dat laat zich raden. Steeds meer jonge mensen krijgen straks een bril, het dragen van een bril of contactlenzen is natuurlijk niet onoverkomelijk, maar wel als dit voorkomen zou kunnen worden. Op het internet staan verschillende percentages, maar nu al zou ongeveer 25% van de 13 jarige bijziend zijn, in grote steden in Azië zou dit percentage onder twintigers meer dan 90% zijn, dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de ogen. Het is een feit dat onze ogen niet gemaakt zijn om de hele dag dichtbij te kijken.

Wat kunnen we eraan doen?

Er zijn op het internet verschillende “therapieën” te vinden om myopie tegen te gaan of te verminderen, maar daar is nog weinig medisch draagvlak voor. Waar wel iedereen het over eens is, is dat kinderen minimaal 2 uur per dag naar buiten moeten om te spelen. Ook scholen zouden langere pauzes moeten inlassen om de kinderen buiten te laten spelen en het gebruik van tablets en telefoons bij kinderen beperken. Online vind je hiervoor verschillende richtlijnen.

Myopie van alle tijden.

Myopie is niks nieuws, van ouds her komt deze refractieafwijking voor, het maakt namelijk niks uit waar je dichtbij naar kijkt, maar dat je veel dichtbij kijkt. Mensen die veel lezen hebben ook een grotere kans op myopie en lezen bij slecht licht is nog minder goed.

Met de komst van smartphones en tablets hebben we alleen iets in huis gehaald waar iedereen gebruik van maakt en de tijd die we hiermee doorbrengen wordt steeds langer.

Ons advies is beperk de schermtijden, ga lekker naar buiten en maak bij twijfel over de ogen van je kind een afspraak bij een opticien dan weet je zeker of er iets speelt.