fbpx
9 februari 2021

Het belang van oogcontact

Pupil grote

Uit onderzoek is gebleken dat je aan iemand zijn ogen kunt zien of hij/zij in jou geïnteresseerd is. De pupillen groeien bij interesse. Het lijkt alsof ze je willen opslokken. Ook het kleiner worden van de pullen geeft een boodschap af, het vertelt je dat je in het gesprek een andere weg moet kiezen, omdat jouw gesprekspartner dat wat jij te vertellen hebt niet boeiend vindt.

Best spannend

Het is dus belangrijk om goed oogcontact te maken om de ander beter te kunnen “lezen” en om dit op een prettige manier te doen, maar dit is voor sommige mensen best spannend. Je moet dichtbij genoeg komen om de ogen goed te kunnen zien, maar ook rekening houden met de ander zijn persoonlijke ruimte. Het kan ook ongemakkelijk zijn, of je het gevoel geven dat er iemand bij je binnen kan kijken.

Je kunt het leren

Oogcontact maken kun je leren. Het makkelijkst oefen je op voorbijgangers in de stad of tijdens een wandeling. Blijf iemand aankijken totdat er wordt teruggekeken, niet staren, maar vriendelijk lachend. Zodra diegene terug kijkt zeg je gedag. Je zult merken dat er meestal, weliswaar verbaasd, wordt teruggegroet. Zo breid je de oefening iedere keer uit, probeer de kleur van iemand zijn ogen te ontdekken zonder te veel in zijn aura te gaan staan. Kijk het meisje bij de bakker of achter de kassa vriendelijk aan en probeer haar pupillen te lezen.

Weetje

Vroeger in de Renaissancetijd, maar ook nog begin vorige eeuw, werd er door de dames van stand een druppeltje Bella Donna in de ogen gedaan, dit om de pupillen kunstmatig te vergroten. Hierdoor werden ze “aantrekkelijker” voor een eventuele partner. Dat ze hierdoor minder scherp zagen namen de dames voor lief, alles voor een goede huwelijkskandidaat zullen we maar denken.

Misschien een tip voor Valentijnsdag😉

Auteur Renate Kok