We kennen 5 verschillende oogkleuren: zwart/bruin (deze komt het meest voor op de wereld), bruin, blauw, grijs en groen. Maar als je goed kijkt naar ogen zie je daarin vaak meerdere kleuren. De hoeveelheid kleur die aanwezig is in het oog wordt bepaald door de hoeveelheid pigment (melanine). Bruine ogen hebben veel pigment, dus hoe lichter de oogkleur hoe minder pigment er aanwezig is in de ogen.
Dat de meeste mensen op de wereld bruine ogen hebben is niet zo vreemd, bruine ogen zijn genetisch gezien dominant en onder een groot deel van de bevolking is dit ook de enige voorkomende oogkleur.
Erfelijkheid
Oogkleur is een kwestie van erfelijkheid. Welke kleur ogen je hebt, is genetisch bepaald. Eenvoudig gezegd werkt de erfelijkheid van de oogkleur als volgt. Het gen voor bruine ogen (A) is dominant ten opzichte van het gen voor blauwe ogen (a). Dit betekent dat als je van je moeder het gen voor bruine ogen (A) krijgt en van je vader het gen voor blauwe ogen (a), je bruine ogen (Aa) zult hebben. Het bruine gen overheerst. Krijg je van beide ouders het blauwe gen (a) dan heb je blauwe ogen (aa). Toch kan het voorkomen dat iemand met blauwe ogen (aa) twee ouders heeft met bruine ogen. Dan hebben beide ouders zowel het bruine als het blauwe gen (Aa). Van beide ouders heeft deze persoon dan het blauwe gen gekregen (a). (bron: Oogfonds)
Wat zegt je oogkleur over je persoonlijkheid?
Aan onze oogkleur worden verschillende persoonseigenschappen toegekend. Blauwe ogen zouden betrouwbaar zijn, bruine ogen dominant. Echter is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Onze persoonlijkheid wordt bepaald door onze hersenen, maar de ogen worden niet voor niets de spiegel naar de ziel genoemd, dus misschien is er toch een verband? Zou het niet zo kunnen zijn dat als een oogkleur jou een bepaalde persoonlijkheid toedicht, je ernaar gaat gedragen?
Wist je dat…
- Blanke baby’s worden allemaal geboren met blauwe ogen, dit kan in de eerste maanden nog veranderen naar bruin of groen. Dit komt omdat baby’s nog maar weinig pigment aanmaken. Hoeveel pigment er uiteindelijk wordt aangemaakt is erfelijk bepaald. Na 6 maanden hebben baby’s hun definitieve oogkleur.
- Er in California een kliniek is die met laser de kleur van je ogen verandert van bruin naar blauw? Deze behandeling is niet goedgekeurd door de FDA (de Amerikaanse organisatie Federal Drug Administration).
Dit doen wij dus niet, maar als je voortaan zonder contactlenzen door het leven wil, neem dan contact met ons op om te kijken of je in aanmerking komt om je verte sterkte weg te laten laseren.