fbpx
18 oktober 2018

Is kunstmatige intelligentie in de zorg de toekomst?

Uit een Brits onderzoek dat deze maand is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine, lijkt Google’s kunstmatige intelligentie dochterbedrijf DeepMind oogziektes beter te beoordelen dan de oogartsen zelf. Dit nieuwe onderzoek naar een 50-tal oogziektes*, uitgevoerd in het oogziekenhuis Moorfields in Londen toonde aan dat het algoritme van DeepMind vaak nauwkeuriger was bij het stellen van deze diagnoses dan de artsen. Er werden 997 beoordelingen van patiënten vergeleken met die van 8 oogartsen.

Kunstmatige intelligentie

Aan de hand van 3D scans van het netvlies beoordeelde DeepMind door middel van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence of AI) de aandoening. DeepMind had slechts een foutmelding van 5,5 procent, terwijl de artsen het tussen de 6,7 – 24,1 procent van de gevallen onjuist hadden. Wanneer de artsen aanvullende informatie kregen daalde de foutmarge naar 5,5 – 13,1 procent. Bijzonder aan het programma is dat het ook nog kan uitleggen hoe het aan de diagnose komt.

Tijd besparen

Door gebruik te maken van de kunstmatige intelligentie van DeepMind kan dat de artsen veel tijd besparen. De scans die worden gemaakt hoeven niet meer met de hand te worden beoordeeld, maar de resultaten kunnen uitgelezen worden uit het systeem. Ook bij een foutieve diagnose kan er door middel van DeepMind gekeken worden waar het precies mis is gegaan.

Zorg in de toekomst

Er zijn bedrijven die zich steeds meer richten op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie voor de zorg. Zoals het Nederlandse bedrijf Philips dat experimenten met AI doet in de radiologie en internet gigant Amazon die onlangs aankondigde zijn eigen hightech klinieken te gaan bouwen. De veelbelovende onderzoeksresultaten en grote beloftes zijn nog geen garantie voor succes.

Zo staakte IBM onlangs met het AI systeem Watson om kanker op te sporen, omdat het de beloftes niet waar maakte en het implementeren van het systeem in het ziekenhuis toch ingewikkelder bleek dan gedacht. De oogartsen van Rijnzicht Oogkliniek en Oogkliniek De Horsten zijn enthousiast over het onderzoek.

Oogarts Van Nouhuijs: ”Lees Homo Deus van Yuva Noah Harari en kijk naar de film AlphaGo. De opmars van DeepMind is onvermijdelijk en fascinerend. De ontwikkelingen gaan snel en het zal niet lang duren tot dergelijke systemen klinisch toepasbaar zijn. De kunst zal worden om de menselijke kant centraal te laten blijven, terwijl je gebruik maakt van deze nieuwe mogelijkheden.”

*let op, dit is een begin, er zijn meer dan 500 verschillende oogziekten

Auteur Renate Kok