fbpx
25 februari 2021

Kan ik van mijn leesbril af?

Bij Rijnzicht Oogkliniek krijgen wij dagelijks de vraag: ‘Kan mijn leesbril weg gelaserd?’ of ‘Ik lees op de website dat jullie ook plus sterktes laseren, ik heb een leesbril van +2.’ Het antwoord hierop is simpel en helaas nee. Alleen de sterkte van een leesbril is niet weg te laseren, want als je dat wel doet dan zie je voortaan in de verte alsof je nog een leesbril op hebt, wazig dus. Wel zijn er andere mogelijkheden.

Waarom moeten we uiteindelijk allemaal een leesbril?

Naarmate we ouder worden gaat de rek een beetje uit de ooglens, waardoor we deze niet meer bol kunnen zetten. Met dat bol maken van de lens stellen we de ogen scherp voor dichtbij. De ingebouwde zoom-functie van de ogen wordt dus strammer en onze armen korter. (Iedereen met een beginnende leesbril begrijpt wat ik bedoel). Het niet meer zonder hulpmiddel kunnen lezen heeft dus niets met het hoornvlies te maken, maar alles met, helaas, het ouder worden.

Wat kan er dan wel met een laserbehandeling?

Als je wel een verte sterkte hebt en daarbij ook een leesbril bent gaan gebruiken, kun je gelaserd worden met de zo geheten monovisie-techniek. Je gaat dan met één oog ver zien en met het andere oog dichtbij zien. Deze optie is echter niet voor iedereen weggelegd. Na een vooronderzoek is er bij ons in de kliniek de mogelijkheid om dit eerst goed te testen, zodat je echt weet of dit voor jou een optie zou kunnen zijn.

Wat is het alternatief?

Heb je geen verte sterkte of maar een klein beetje, dan kunnen we aan de hand van en vooronderzoek kijken of een lens vervangende operatie met een multifocale implantlens voor jou de oplossing is. Afhankelijk van jouw leeftijd en wat er uit de onderzoeksresultaten blijkt, kunnen wij je dan alsnog van de leesbril afhelpen.

Heb je hierover nog vragen of wil je een vooronderzoek inplannen, neem dan contact met ons op via 071-5192090 of stuur een mail naar info@rijnzichtoogkliniek.nl

Auteur Renate Kok