fbpx
22 augustus 2019

Lensimplantatie, wat mag je verwachten?

Wat mag je verwachten als het blijkt uit het vooronderzoek dat je geschikt bent voor een lensimplantatie? Je leest het in deze blog.

Na het vooronderzoek

Als na het vooronderzoek blijkt dat je geschikt bent voor een lensimplantatie geven wij altijd aan de tijd te nemen en goed na te denken, voordat je de beslissing neemt om akkoord te gaan met de operatie. Er is absoluut geen druk en er is altijd de mogelijkheid om ons te bellen of mailen met de vragen die eenmaal thuis bij je opkomen.

Na akkoord, gaat de optometrist met jouw gegevens aan de slag om de juiste lens te berekenen en deze berekening goed te laten keuren door de oogarts. Bij akkoord door de oogarts gaan we de lenzen voor je bestellen. Als blijkt dat er in cilinder nodig is, dan krijg je eerst een factuur ten behoeve van de aanbetaling.

Voor de operatie

In jouw brievenbus/mailbox vind je voor de operatie een enveloppe met daarin de preoperatieve papieren. Daarin zit onder andere de uitnodiging, een recept en de leefregels. Drie dagen voor de operatie begin je met het druppelen van je ogen en mag je, als je die draagt, je contactlenzen niet meer in. Het druppelen doe je om te voorkomen dat je vlak voor je operatie nog een infectie oploopt. Waardoor de operatie op het laatste moment moet worden verplaatst.

Na de operatie

De ochtend na de operatie mag je thuis je oogkapje verwijderen. Dat is toch altijd een spannend moment, want wat kan en mag je verwachten. Ieder mens is anders dus ook ieder herstel is anders. Ondanks alle exacte berekeningen en controles die worden gedaan met betrekking tot de lensberekeningen en de voorspelling die hierbij hoort, heeft het lichaam een eigen wil.

Omdat ogen een alarm functie hebben zullen ze na de operatie waarschijnlijk in eerste instantie een “andere” melding geven naar de hersenen. Zien wordt namelijk voor 1/6 deel geregeld door je ogen en voor de rest door je hersenen. Een beeld is opgebouwd vanuit verschillende delen van je hersenen. Het zien centrum combineert de informatie die wordt gevormd door wat je hoort, voelt en ruikt, maar ook door je herinneringen en verwachtingen.

Wat kan je ervaren tijdens een lensimplantatie?

De nieuw geplaatste multifocale lenzen zijn zeer helder en opgebouwd in ringen. Deze ringen kunnen in eerste instantie een soort halo’s geven rond je ogen. Bij de ene persoon alleen in de avond, bij de ander ook overdag. Ook kan het zijn dat je in eerste instantie niet scherp kijkt in de verte of juist niet van dichtbij, dit heeft echt tijd nodig. Zoals gezegd hebben de hersenen de tijd nodig om de nieuw aangeboden beelden te accepteren. Dit vraagt vertrouwen in je lichaam en in je oogarts. Wij bij Rijnzicht Oogkliniek zullen nooit behandelen als we niet voor 100% geloven in het resultaat. Lees hier meer over de resultaten van lensimplantatie.

Bekijk hier een video over voordelen van een lensimplantatie ten opzichte van een ooglaserbehandeling.

Auteur Renate Kok