Behandeling met lensimplantaten

Bij een lensimplantatie plaatst de oogarts een kunstlens in uw oog. Er zijn verschillende lensimplantaten voor verschillend gebouwde ogen met verschillende sterktes. Ook verschillen de materialen waarvan de lenzen gemaakt zijn. Afhankelijk van het type behandeling gaat het om een extra lens in het oog of voor vervanging van uw eigen lens. De kunstlens blijft permanent zitten. Welke kunstlenzen en welke behandeling het beste bij u passen, bepaalt de oogarts tijdens het vooronderzoek. 

Lensimplantatie: wat kunt u verwachten?

Lensimplantatie is een korte poliklinische behandeling. De oogarts maakt onder plaatselijke verdoving een sneetje in uw hoornvlies. Vervolgens wordt een kunstlensje geplaatst. De behandeling is niet gevoelig. De napijn is vrijwel altijd verwaarloosbaar. Als het ene oog volledige genezen is, behandelt de oogarts uw andere oog. Er zit meestal een periode van een tot twee weken tussen beide behandelingen.

Voorzetlenzen

Voorzetlenzen zijn kunstlenzen die de oogarts in uw oog vlak voor uw eigen lens plaatst. Dit kan een uitkomst zijn bij hogere oogafwijkingen. Er zijn verschillende soorten voorzetlenzen. De Artisan en Artiflex implantlenzen worden voor de iris geplaatst, de Visian ICL implantlens wordt achter de iris geplaatst.

Artisan implantlens
De Artisan implantlens is een kunststoflens, gemaakt van PMMA-materiaal. De behandeling met een Artisan implantlens is geschikt voor bijzienden met een bril van -3.0 tot -25 en verzienden met een brilsterkte van +3.0 tot +10.0 dioptrieën. Hogere cilindrische afwijkingen kunnen (deels) worden gecorrigeerd.

Artiflex implantlens
De Artiflex is afgeleid van de al tientallen jaren zeer succesvol toegepaste Artisan® lens. Met één essentieel verschil: de nieuwe lens is, net als een zachte contactlens, gemaakt van heel buigzaam materiaal. De Artiflex implantlens wordt gebruikt bij mensen met een bijziendheid van -2 tot -14,5.

Visian ICL implantlens
De Visian ICL kunstlens is gemaakt van het elastische materiaal Collamer. De behandeling is geschikt voor bijzienden met een brilsterkte van -3 tot -18 en verzienden met een brilsterkte van +3 tot +10.

Torische Artisan
De Torische Artisan implantlens kan cilinders in ogen corrigeren en is verder vergelijkbaar met de ‘gewone’ Artisan lens.

Torische Artiflex
De Torische Artiflex implantlens kan cilinders in ogen corrigeren en heeft verder alle voordelen van de ‘gewone’ Artiflex lens.

Torische Visian ICL
De Torische Visian ICL kan cilinders in ogen corrigeren en is verder vergelijkbaar met de ‘gewone’ Visian ICL lens.

Sulcoflex
De Sulcoflex implantlens is dé oplossing voor mensen die na een staaroperatie een bril nodig hebben. Dankzij deze extra (multifocale) voorzetlens wordt de oogafwijking gecorrigeerd en is een bril niet langer nodig.

Vervanglenzen

Vervanglenzen zijn kunstlenzen die de oogarts gebruikt om uw eigen lens te vervangen. We noemen deze techniek Refractive Lens Exchange (RLE) of Presbyopic Refractive Lens Exchange (PRELEX). Dit kan een oplossing zijn voor mensen die van hun leesbril af willen. Er zijn twee soorten vervanglenzen:

(Torische) Multifocale implantlens
Multifocale implantlenzen hebben twee brandpuntsafstanden waarmee zowel veraf als dichtbij scherp gezien kan worden. Deze lenzen behoren tot de nieuwste generatie (torische) multifocale implantlenzen. Hiermee wordt naast het astigmatisme ook de leesbril gecorrigeerd.

(Torische) Monofocale implantlens
Monofocale implantlenzen hebben één brandpunt en daarmee één afstand waarop scherp gezien wordt. Er zijn ook een monofocale implantlenzen waarbij een grote cilinder gecorrigeerd kan worden.

Wilt u meer weten over de kunstlenzen die wij gebruiken? Download hier extra achtergrondinformatie.

Lensimplantatie (pdf)

Achtergrond informatie lensimplantatie