fbpx

Resultaten lensimplantatie

Al vijftig jaar voeren artsen wereldwijd met succes lensimplantaties uit. In die jaren is grote vooruitgang geboekt met de doorontwikkeling van kunstlenzen. De resultaten van lensimplantatie zijn zeer goed: met één behandeling haalt ruim 95 procent van de mensen een goede gezichtsscherpte. Het herstel na de ingreep is snel en pijnloos. Vrijwel direct na de behandeling is het zicht reeds goed. Wij informeren je van tevoren uitgebreid over de te verwachte resultaten. 

Gezichtsvermogen na lensimplantatie

Bij een lensimplantatie is het gezichtsvermogen binnen een dag al deels hersteld. Als je voor de behandeling een hogere bijziendheid had, kan het zelfs zo zijn dat het zicht nu zelfs veel beter is dan het was met bril. Dit heeft te maken met de verkleining van het beeld bij erg sterke glazen.

Eventuele complicaties na lensimplantatie

Mogelijke complicaties zijn:

  • Tijdelijk astigmatisme

Bij de meeste voorzet- en vervanglenzen is het wondje dat gemaakt wordt zo klein dat het niet gehecht wordt. Als er wel hechtingen geplaatst worden, zoals bij een (torische) Artisanlens, ontstaat soms een onregelmatigheid (astigmatisme). Dit verdwijnt als de oogarts na enkele weken de hechtingen verwijdert.

  • Over- of ondercorrectie

Zelden blijft een reststerkte over die ook in een nabehandeling niet verder kan worden gecorrigeerd dan -1 of +1. Het gebruik van een lichte bril voor bijvoorbeeld autorijden blijft dan nodig.

  • Slechter zicht

In zeer zeldzame gevallen komt het voor dat iemand na lensimplantatie een lagere gezichtsscherpte heeft dan hij voor de behandeling met bril of contactlenzen bezat. In zeer zeldzame gevallen komt het voor dat iemand na lensimplantatie last heeft van storende lichtinval bij een Artilens. Een aanvullende ingreep kan nodig zijn.

  • Infectie

In uitzonderlijke gevallen kan een infectie optreden. Hoe eerder ontdekt, des te beter we infecties kunnen behandelen.