Bij een lensimplantatie plaatst de oogarts een kunstlens in je oog. Er zijn verschillende lensimplantaten voor verschillend gebouwde ogen met verschillende sterktes. Ook verschillen de materialen waarvan de lenzen gemaakt zijn. Afhankelijk van het type behandeling gaat het om een extra lens in het oog of voor vervanging van je eigen lens. De kunstlens blijft permanent zitten. Welke kunstlenzen en welke behandeling het beste bij jou passen, bepaalt de oogarts tijdens het vooronderzoek.
Lensimplantatie: wat kun je verwachten?
Lensimplantatie is een korte poliklinische behandeling. De oogarts maakt onder plaatselijke verdoving een sneetje in het hoornvlies. Vervolgens wordt een kunstlensje geplaatst. De behandeling is niet gevoelig. De napijn is vrijwel altijd verwaarloosbaar. Als het ene oog volledig is genezen, behandelt de oogarts je andere oog. Er zit doorgaans een periode van enkele dagen tot twee weken tussen beide behandelingen.
Vervanglenzen
Vervanglenzen zijn kunstlenzen die de oogarts gebruikt om jouw eigen lens te vervangen. We noemen deze techniek Refractive Lens Exchange (RLE) of Presbyopic Refractive Lens Exchange (PRELEX). Dit kan een oplossing zijn voor mensen die van hun leesbril af willen. Er zijn drie soorten vervanglenzen.