fbpx

Vervanglenzen

Bij een lensimplantatie plaatst de oogarts een kunstlens in je oog. Er zijn verschillende lensimplantaten voor verschillend gebouwde ogen met verschillende sterktes. Ook verschillen de materialen waarvan de lenzen gemaakt zijn. Afhankelijk van het type behandeling gaat het om een extra lens in het oog of voor vervanging van je eigen lens. De kunstlens blijft permanent zitten. Welke kunstlenzen en welke behandeling het beste bij jou passen, bepaalt de oogarts tijdens het vooronderzoek.

Lensimplantatie: wat kun je verwachten?

Lensimplantatie is een korte poliklinische behandeling. De oogarts maakt onder plaatselijke verdoving een sneetje in het hoornvlies. Vervolgens wordt een kunstlensje geplaatst. De behandeling is niet gevoelig. De napijn is vrijwel altijd verwaarloosbaar. Als het ene oog volledig is genezen, behandelt de oogarts je andere oog. Er zit doorgaans een periode van enkele dagen tot twee weken tussen beide behandelingen.

Vervanglenzen

Vervanglenzen zijn kunstlenzen die de oogarts gebruikt om jouw eigen lens te vervangen. We noemen deze techniek Refractive Lens Exchange (RLE) of Presbyopic Refractive Lens Exchange (PRELEX). Dit kan een oplossing zijn voor mensen die van hun leesbril af willen. Er zijn drie soorten vervanglenzen.

(Torische) Multifocale implantlens

Multifocale implantlenzen hebben twee brandpuntsafstanden waarmee zowel veraf als dichtbij scherp gezien kan worden. Deze lenzen behoren tot de nieuwste generatie (torische) multifocale implantlenzen.

Lees meer

(Torische) Monofocale implantlens

Monofocale implantlenzen hebben één brandpunt en daarmee één afstand waarop scherp gezien wordt. Er zijn ook monofocale implantlenzen waarbij een grote cilinder gecorrigeerd kan worden.

Lees meer

Sulcoflex

Bij een staaroperatie wordt de eigen lens vervangen door een kunstlens. Doorgaans wordt hierbij een lens alleen voor veraf geplaatst. De Sulcoflex implantlens is dé oplossing voor mensen die na een staaroperatie een bril nodig hebben. Dankzij deze extra (multifocale) voorzetlens wordt de oogafwijking gecorrigeerd en is een (lees)bril niet langer nodig.

Lees meer

Zelftest

Vul met behulp van de schuifbalken jouw brilsterkte bij benadering en leeftijd in in onderstaande zelftest en ontdek of je met jouw sterkte en leeftijd in aanmerking komt voor een laserbehandeling of lensimplantatie. Deze test geeft geen garantie, pas na het doen van een volledig vooronderzoek weten we voor welke behandeling jouw ogen geschikt zijn.

Sterkte

-24
+14
Links
-24
+14
Rechts

Leeftijd

0
99
jaar

Kosten lensimplantatie

Bij Rijnzicht Oogkliniek informeren wij je vooraf duidelijk over de kosten van onze lensimplantatiebehandelingen. Sommige verzekeraars vergoeden de behandeling deels vanuit de aanvullende verzekering wanneer er sprake is van een medische indicatie. Informeer hierover bij je eigen verzekeraar. De kosten van een lensimplantatie zijn inclusief: Tijd en toewijding door ervaren oogarts tijdens het gehele traject […]

Lees meer

Nazorg lensimplantatie

Een lensimplantatie is een lichte chirurgische ingreep. Voor een optimaal herstel na de operatie is goede nazorg essentieel. Je behandelend oogarts controleert jouw ogen daarom regelmatig. Bij vragen of calamiteiten bel je de 24-uurs spoedhulplijn van Rijnzicht Oogkliniek. Herstel na lensimplantatie Je krijgt een aantal richtlijnen en adviezen die bijdragen aan een snel herstel. Deze […]

Lees meer

Resultaten lensimplantatie

Al vijftig jaar voeren artsen wereldwijd met succes lensimplantaties uit. In die jaren is grote vooruitgang geboekt met de doorontwikkeling van kunstlenzen. De resultaten van lensimplantatie zijn zeer goed: met één behandeling haalt ruim 95 procent van de mensen een goede gezichtsscherpte. Het herstel na de ingreep is snel en pijnloos. Vrijwel direct na de […]

Lees meer

FAQ

Je ogen zijn een kostbaar bezit. Daarom begrijpen wij bij Rijnzicht Oogkliniek dat er veel vragen zijn over ooglaseren en lensimplanties. Lees hier de meest gestelde vragen over de behandelingen.

Veel gestelde vragen