Een lui oog of met een mooi woord amblyopie ontstaat wanneer een oog zich tijdens de vroege kinderjaren niet goed heeft ontwikkeld. Het oog zelf is helemaal in orde. De problemen ontstaan doordat een beeld dat via het oog binnenkomt, onderdrukt wordt door de hersenen. Een lui oog ontstaat voor het 8ste levensjaar, in die periode is een lui oog ook nog te behandelen.
Wat kan het veroorzaken?
Er zijn meerdere factoren die een lui oog kunnen veroorzaken.
- Scheelstand van de ogen, hierdoor staan de ogen niet op hetzelfde punt gericht. Om dan te voorkomen dat er dubbel wordt gezien schakelen de hersenen het oog dat achter blijft uit. Het gevolg is dan dat het oog achter blijft in ontwikkeling en dus “lui” wordt.
- Als een kind een bril draagt die niet op de juiste manier corrigeert kan dat ook een lui oog veroorzaken. Ook hier onderdrukken de hersenen het beeld van het foutief gecorrigeerde oog. Het oog zal dan uiteindelijk het zien verleren.
- Een lui oog kan ook veroorzaakt worden door een oogziekte. Vertroebeling van de lens of het hoornvlies, afwijkingen van het netvlies of het glasvocht en een hangend ooglid kunnen de communicatie met de hersenen verstoren en daardoor dus ook het oog lui maken.
Hoe weten we dat een oog lui is?
Dat is vaak moeilijk vast te stellen. Als er niet een duidelijke scheelstand te zien is bij het kind, dan zal het voor de leek moeilijk vast te stellen zijn. Bij jonge kinderen wordt op het consultatiebureau getest of de gezichtsscherpte goed is, als dit niet zo is volgt er aanvullend onderzoek met druppeltjes die de accommodatie (zelf scherp kunnen stellen) uitschakelen waardoor er kan worden gekeken of er een refractieafwijking is en of er verder medisch iets aan de hand is met het oog.
Wat kunnen we er aan doen?
Als de oorzaak van het luie oog een refractieafwijking is dan volstaat het om een goede bril aan te meten. Soms moet het goede oog een paar uur per dag worden afgeplakt om het luie oog te activeren om beter te gaan zien. Wordt het luie oog veroorzaakt door een oogziekte dan wordt die aandoening eerst behandeld. Als dit alles gebeurt voor het 8ste levensjaar dan is de kans groot dat het luie oog weer gewoon zijn functie terugkrijgt.
Kan je wel behandelt worden als je het vroeger hebt gehad?
Onder bepaalde voorwaarde kan dat zeker. Het “luie” oog mag in ieder niet voor minder dan 30% werken. Ook kunnen we de eventueel aanwezige prisma’s niet wegnemen met een behandeling. Dus als je twijfelt of een laserbehandeling iets voor jou is, neem dan contact met ons op, dan kunnen we met jou de mogelijkheden door nemen en eventueel gelijk een vooronderzoek inplannen.
Meer lezen? Klik dan hier.