fbpx
21 februari 2019

Mooi weer

De pollenkaart

Dit is de pollenkaart van 18 februari. De zon schijnt en direct verhoogt de hoeveelheid pollen in de lucht. Volgens het weerbericht blijft het voorlopig nog even mooi en dat betekent voor de mensen onder ons met een pollenallergie, flinke niesbuien, traanogen, branderige ogen en als klap op de vuurpijl het niet meer kunnen dragen van je contactlenzen.

Wat te doen?

Als je dit jaar wordt overvallen door een vroege uitbraak van pollen in de lucht, dan is het zaak dat je je contactlenzen uit doet en je ogen goed druppelt met kunsttranen. Wil je toch je lenzen dragen, doe dat korter dan normaal en houd alles extra goed schoon of kies voor daglenzen. Draag een zonnebril om je ogen voor de ergste pollen te beschermen. Het kan helpen om je ogen te spoelen met water of een steriele zoutoplossing. Koude kompressen of een koud washandje verminderen de jeuk en de pijn.

Contactlenzen

Wat is nu een goed moment om van die contactlenzen af te komen wordt ons vaak gevraagd door mensen met een pollenallergie. Het het antwoord lijkt heel simpel: voordat de pollen beginnen. Maar, zoals dit kaartje aangeeft is dat dit jaar wel erg snel. Je zou dus beter pro- actief kunnen handelen en ruim vóór de pollenperiode een vooronderzoek plannen met één van onze artsen om te kijken of je geschikt bent om te laseren.

Voor nu sterkte, hopelijk is het doordat het vroeg begint ook weer sneller voorbij.