fbpx
27 augustus 2020

Oogmigraine

Oogmigraine (oculaire migraine) is een vorm van migraine waarbij het gezichtsvermogen tijdelijk minder is. Het kan een voorbode zijn van een ‘gewone’ migraineaanval, maar dat hoeft niet. Oogmigraine wordt ook wel migraine met aura genoemd, omdat mensen soms vreemde vormen en kleuren zien. Oogmigraine komt vrij vaak voor, dus ook bij kinderen. Vrouwen hebben er iets vaker last van dan mannen.

Wat zie je tijdens een oogmigraine?

Dat is heel verschillend, soms begint het met een kleine blinde vlek in één oog, die vlek wordt dan steeds groter. Het kan ook beginnen met een schittering aan de rand van het zicht, die uitwaaiert naar bliksemschichten of sterretjes. Je ziet dit ook als je de ogen sluit en het kan in één of twee ogen aanwezig zijn. Een aanval duurt tussen de 15 minuten en een uur en kan gepaard gaan met moeite hebben met praten, een misselijk gevoel, tintelende armen en benen en een zoemend geluid horen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een oogmigraine?

Als je migraine hebt dan werken de bloedvaten en de zenuwen even niet meer goed samen. De oorzaak hiervan is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die een aanval kunnen triggeren.

De meest voorkomende staan hieronder:

  • Stress
  • Roken
  • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals cafeïne en alcohol
  • Hormoonschommelingen bij vrouwen
  • Vermoeidheid
  • Lange tijd gefocust naar een beeldscherm of boek kijken
  • De bloeddoorstroming naar de hersenen is veranderd
  • Anticonceptie

Wat kun je er aan doen?

Helaas is er voor oogmigraine geen medicatie die je kunt innemen als het optreed. Voordat de medicatie begint met werken is de migraine alweer weg. Het beste is om de oorzaak van de oogmigraine aan te pakken. Gezond leven, veel bewegen, stoppen met roken (indien van toepassing) en proberen de triggers van de oogmigraine te vermijden. Doe je bijvoorbeeld veel beeldschermwerk, neem dan op tijd een pauze en kijk even ergens anders naar. Dat is sowieso beter voor je ogen!

Als een oogmigraine regelmatig optreedt dan is het wel verstandig om naar je huisarts te gaan, deze kan dan medicatie voorschrijven die een nieuwe aanval kan helpen voorkomen.

Auteur Renate Kok