fbpx
12 september 2018

Van A naar Beter zien, deel 1

Hoe werkt dat nou precies, het traject dat je bij Rijnzicht Oogkliniek doorloopt op het moment dat je beslist dat je niet meer afhankelijk wilt/kan zijn van je bril of contactlenzen? Wij snappen dat om de juiste beslissing te maken het jou kan helpen als wij jou dat van te voren duidelijk uitleggen.

Stap 1: Contact

De meeste mensen bezoeken eerst onze website of social media pagina’s. Daar kun je lezen wie wij zijn, welke behandelingen er bij Rijnzicht Oogkliniek mogelijk zijn en welke artsen je bij ons kunt verwachten. Via de website kun je informatie, een quickscan of een vooronderzoek aanvragen. In de laatste 2 gevallen, nemen wij nadat je een telefoonnummer hebt opgegeven contact met je op om een afspraak in te plannen.

Stap 2: Quickscan bij de optometrist

De quickscan wordt gedaan door één van onze optometristen. Een optometrist is op HBO niveau opgeleid tot het doen van uitgebreide oogonderzoeken. Hij/zij doet een oogmeting om te kijken wat de sterkte van de ogen is en een aantal korte onderzoeken om te bepalen of het voor jou zinvol is om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Stap 3: Voorbereiding op het vooronderzoek

Voorafgaand aan het vooronderzoek zijn er een paar dingen die je moet weten.

Als je lenzen draagt dan mag je die bij zachte lenzen 2 en bij harde lenzen 4 weken voor aanvang van het onderzoek niet meer dragen. De lenzen vervormen je ogen en om absoluut zeker te zijn dat we een goede meting hebben van waaruit er behandeld gaat worden is het belangrijk dat de lenzen dus een tijdje niet gedragen worden.

Als je met de auto wilt komen heb je een chauffeur nodig. Je wordt namelijk door de optometrist gedruppeld en deze druppels kunnen er voor zorgen dat je na afloop van de onderzoeken minder scherp ziet omdat je niet meer zelf kunt accommoderen. Ook is het fijn om een zonnebril mee te nemen, omdat het licht heel fel kan aanvoelen.

Lees ook: Belangrijke vragen bij het vooronderzoek

Stap 4: Het vooronderzoek

Voor het vooronderzoek meld je je aan bij onze balie en overhandig je ons de vragenlijst die je van ons hebt ontvangen. Wij vragen jou dan altijd om je identiteitsbewijs en zorgverzekeringspas. Ook wordt er gevraagd of je onlangs nog in aanraking bent geweest met de MRSA bacterie. Wij doen alvast een korte voormeting en meten de oogdruk. Daarna mag je plaatsnemen in de wachtkamer.

Als je aan de beurt bent word je binnen geroepen door de optometrist die 45 minuten lang allerlei testen bij je afneemt, deze zijn pijnloos. Aan het einde van alle onderzoeken worden je ogen gedruppeld, dit kan bij sommige mensen een klein beetje prikkelen. Je mag weer even plaats nemen in de wachtruimte om de druppels te laten inwerken. Je zal merken dat je steeds een beetje waziger gaat zien.

Stap 5: Onderzoeken bij de oogarts

Als de druppels zijn ingewerkt wordt je binnen geroepen bij de oogarts. Ook die doet nog verschillende onderzoeken en bekijkt de resultaten van de onderzoeken die de optometrist al heeft gedaan. Al deze testen en onderzoeken resulteren uiteindelijk in een behandelplan, die de arts dan aan jou zal voorleggen en uitleggen. De arts neemt daarna de tijd om jouw vragen te beantwoorden.

Testimonial Rikje

Daarna loopt hij/zij met je mee naar de balie om door te geven wat de volgende stap in jouw proces wordt.

Als je al een beslissing hebt genomen om over te gaan tot een behandeling dan gaan we kijken op welke dag jouw behandeld arts een plek heeft in zijn/haar agenda. Natuurlijk kan je er ook thuis op je gemak over nadenken en nog wat aanvullende informatie lezen, die geven wij dan aan jou mee, met het verzoek om ons te bellen als je nog vragen hebt en vaak ook een terugbelafspraak.

Auteur Renate Kok