fbpx
18 september 2018

Van A naar Beter zien, deel 2

Al ben je nog zo goed voorbereid; de dag dat het uiteindelijk allemaal gaat gebeuren blijft spannend. Een ooglaserbehandeling is immers niet iets dat je iedere dag ondergaat. Waarschijnlijk heb je er veel over gelezen, of mensen gesproken die al zijn behandeld, het blijven toch je ogen. Om je alvast een beetje voor te bereiden op wat er komen gaat, vertellen we hier wat je van ons mag verwachten op je behandeldag.

Stap 1: Wees op tijd

Wij ontvangen je graag een zo’n 10 tot 15 minuten voor de afgesproken tijd aan de balie van Rijnzicht Oogkliniek. Je levert dan je toestemmingsformulier in en er wordt nogmaals je identiteit gecontroleerd. Daarna mag je plaatsnemen in de wachtruimte van de OK. Dat is bij ons in de vleugel achterin de gang.

Collega Renate van Rijnzicht Oogkliniek geeft u een kijkje in de OK van een oogkliniek

Stap 2: Druppelen

Als je aan de beurt bent word je de druppelruimte in geroepen, hier krijg je verschillende medicatie en beginnen we met de verdoving van de ogen. De verdoving wordt gegeven door middel van druppels, er komen dus geen enge naalden aan te pas. De druppels kunnen in de ogen voelen alsof je een ui snijdt. Sluit na iedere druppel je ogen voor 10 seconden en het prikkelen is alweer voorbij. Als laatst krijg je een operatiepak aan.

Stap 3: Behandeling in de OK

Je wordt opgehaald voor de behandeling door jouw behandeld arts of door onze OK assistent. In de laserruimte ga je op een bed liggen met je hoofd in een steun en gaat de behandeling beginnen. De dokter praat je er rustig doorheen en het daadwerkelijke laseren duurt slechts enkele seconden. Tussentijds wordt het oog wat op dat moment aan de beurt is steeds gespoeld met water. Daardoor kan je het een beetje koud krijgen, trek dus (ook als het zomer is) een vest of trui aan. Je oren zijn wel afgeplakt met watten, zodat het water niet in je oren kan lopen.

Stap 4: Behandeling is klaar!

Na de behandeling wordt je opgevangen door iemand van de balie, je krijgt iets te drinken en iets lekkers en we gaan gelijk je ogen druppelen. Als je er klaar voor bent gaan we de medicatie samen even door spreken. Natuurlijk staat ook alles in je medicatieschema, maar het is fijn om het ook nog even gehoord te hebben.

Stap 5: Naar huis

Je mag naar huis, maar wel met je zonnebril op. Het advies van de artsen is om lekker naar bed te gaan. Het was een spannende dag en de vermoeidheid begin je nu wel echt te voelen. Dus geef er aan toe en ga een paar uurtjes slapen, dit bevordert ook het genezingsproces.

Wij zien je dan de volgende dag op de nacontrole.

Auteur Renate Kok