fbpx

Je ogen zijn een kostbaar bezit. Daarom begrijpen wij bij Rijnzicht dat er veel vragen zijn over ooglaseren en lensimplantaties. Lees hier de meest gestelde vragen over de behandelingen.

COVID-19 maatregelen

Welke maatregelen treft Rijnzicht Oogkliniek tegen het corona virus?

Rijnzicht Oogkliniek vindt de gezondheid en veiligheid van onze cliënten en medewerkers erg belangrijk. Wij volgen dan ook het beleid en advies van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), het Nederlands Gezelschap voor Refractie Chirurgie (NGRC) en met inachtneming van de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor een overzicht van deze maatregelen verwijzen we je graag door naar de volgende pagina, klik hier.

Wanneer kan een afspraak niet doorgaan? Gaat mijn afspraak voor een controle door?

Er is uitsluitend toegang voor cliënten die geen corona gerelateerde klachten hebben en niet in een transmissiegebied zijn geweest. Bij aankomst van je bezoek wordt dan ook gevraagd of je klachten hebt of in een transmissiegebied bent geweest.

Mijn afspraak is afgezegd in verband met het corona virus, maar ik heb nog niks gehoord. Wat moet ik doen?

Stuur een e-mail naar info@rijnzichtoogkliniek.nl. Wij reageren zo snel mogelijk en zullen de afspraak zodra mogelijk opnieuw met je inplannen.

Mag ik iemand meenemen tijdens mijn afspraak bij Rijnzicht Oogkliniek?

Kom zoveel mogelijk alleen naar de kliniek. Mocht je iemand nodig hebben ter begeleiding, neem dan maximaal één persoon mee. We verzoeken de begeleider waar mogelijk beneden in de centrale hal of buiten de kliniek te wachten en zo kort mogelijk de cliënt te begeleiden. Volg daarnaast altijd de instructies van onze assistentes.

Ben ik verplicht een mondkapje te dragen?

Nee, dit is niet verplicht. Als je je daar prettig bij voelt mag dit uiteraard wel. Onze oogartsen en optometristen dragen wel altijd een mondkapje en handschoenen.

Ooglaseren

Hoe weet ik of ik gelaserd kan worden?

Er is een aantal belangrijke criteria waaraan voldaan moet worden:

 • Er moet een stabiele brilsterkte bestaan
 • De minimumleeftijd is 18 jaar
 • Je mag niet zwanger zijn en geen borstvoeding geven
 • Je moet gezond zijn en gezonde ogen hebben
 • Daarnaast is een reëel verwachtingspatroon belangrijk

Voldoe je aan de criteria? Dan is behandeling meestal mogelijk. Wat voor jou de beste oplossing is, bepaalt de oogarts tijdens een vooronderzoek.

Refractiechirurgie kan ook een oplossing bieden bij sommige beroepen of opleidingen. Zo zijn er beroepen waarbij het niet-dragen van een bril of contactlenzen een voorwaarde is. Een laserbehandeling kan dan een overweging zijn. Overleg dit wel van tevoren met je behandelend oogarts.

Hoe veilig is het laseren van de ogen?

De eerste ooglaserbehandelingen zijn inmiddels ruim dertig jaar geleden verricht. In de Verenigde Staten worden jaarlijks maar liefst 1.500.000 behandelingen uitgevoerd. De ervaring heeft ons veel geleerd. Er bestaat geen twijfel over het effect van de behandeling. De eventuele negatieve effecten die de literatuur beschrijft, zijn in de regel terug te voeren op onjuiste keuzes voor de behandeling. Het is dus heel belangrijk een zorgvuldig en uitgebreid vooronderzoek te laten doen. Verder zien we dat er bij de nieuwere generatie lasers een sneller herstel van het gezichtsvermogen bestaat, met minder littekenvorming en een nog preciezer voorspelbare uitkomst.

Is het waar dat na tien jaar altijd een laserbehandeling opnieuw moet worden uitgevoerd?

Nee, het resultaat van een laserbehandeling is in principe blijvend. Na een behandeling zien we dat het hoornvlies op langere termijn niet meer verandert. Uit grote internationale onderzoeken blijkt dat bij een half procent van de behandelde cliënten het effect van de behandeling na een aantal jaren afneemt. Dit zijn natuurlijke veranderingen van de ogen waarbij een aanvullende behandeling nodig kan zijn.

Hoef ik nu nooit meer een bril of contactlenzen te dragen?

Gelaserd of niet: rond het vijfenveertigste levensjaar ga je een leesbril gebruiken. Dit komt door de natuurlijke veroudering van de ooglens. Een laserbehandeling brengt hierin geen verandering. Het is dus ook niet zo dat je door het laseren opeens een leesbril nodig hebt als je die voorheen niet droeg. Soms is er na de behandeling sprake van een geringe reststerkte, die ondanks een aanvullende behandeling niet geheel verholpen kan worden. In dat geval heb je bijvoorbeeld bij het autorijden een bril nodig.

Waarom voert Rijnzicht Oogkliniek geen Smile ooglaserbehandelingen uit?

Rijnzicht Oogkliniek heeft een naam hoog te houden als het gaat om innovatie en veiligheid. Niet voor niets waren we de eerste in Nederland met de Ziemer Femto-second laser. Die keuze was niet alleen gebaseerd op innovatie maar vooral op de veiligheid voor de ogen van onze cliënten. Ook kijken we dus weer goed naar die veiligheid bij onze keuze om wel of niet Smile ooglaseren aan te bieden. Het eerste punt waar we altijd naar kijken is het aantal behandelingen dat jaarlijks aan de hand van deze techniek wordt uitgevoerd. Dat ligt bij Smile heel veel lager dan bij bijvoorbeeld de Lasik-methode.

Vanaf 1996 zijn er wereldwijd meer dan 30 miljoen mensen gelaserd met de Lasik-techniek. Dat zijn anderhalf miljoen mensen per jaar. Oftewel, 171 behandelingen per uur, 24 uur per dag 7 dagen per week. De ervaring met deze techniek is dus enorm. Het is één van de veiligste behandelingen die er bestaan. Met de Smile-methode is die kennis en ervaring er nog niet.

Smile ooglaseren is een veelbelovende techniek die wat ons betreft nog volwassen moet worden. De hoeveelheid behandelingen die zijn uitgevoerd is nog te klein om zekerheid te geven over de resultaten. Daarom wachten wij nog even met het aanbieden van de Smile ooglasertechniek.

Natuurlijk houden we de ontwikkelingen en onderzoeken rondom Smile nauwlettend in de gaten.

Lensimplantatie

Hoe veilig is een lensimplantatie?

Het plaatsen van een implantlens is een ingreep die al ruim vijftig jaar bestaat. Een oog verdraagt een kunstlensje goed. Krijgt iemand op een latere leeftijd staar, dan kan een staaroperatie zonder problemen worden uitgevoerd.

Nazorg en leefregels

Wanneer kan ik na de behandeling weer werken? Hoe snel kan ik weer goed zien na de ingreep?

Dit hangt af van de soort behandeling, het type werk en van persoon tot persoon. Voer je werkzaamheden uit waarbij vuil in de ogen kan komen? Bespreek dit dan extra met je oogarts.

Femto-LASIK:

Doorgaans is een dag na de behandeling autorijden en normaal kantoorwerk weer mogelijk. Het zicht is de volgende dag gemiddeld al met 80% hersteld.

(Trans) PRK/LASEK:

Drie tot vier dagen niet werken en een week geen autorijden is reëel. Het duurt ongeveer een week voordat het zicht voor ongeveer 80% hersteld is.

Lensimplantatie:

Er wordt één oog per keer behandeld, de behandeling van het tweede oog wordt 3 tot 7 dagen later gepland. Met contactlenscorrectie van het onbehandelde oog is normaal werk en autorijden vanaf de eerste dag na behandeling mogelijk. Het zicht is de volgende dag gemiddeld al met 80% hersteld.

Voor alle behandelingen geldt dat het herstel van het zicht niet alleen afhangt van de gekozen behandelmethode, maar ook van de behandelde sterkte en van persoon tot persoon.

Wanneer kan ik na de behandeling weer op mijn telefoon/achter mijn computer?

Het verschilt per soort behandeling en van persoon tot persoon wanneer dat weer prettig voelt. Zodra je het gevoel hebt dat het gaat is er geen bezwaar dit te doen. Omdat je bij ingespannen turen minder knippert is het goed wat extra te druppelen met kunsttraan druppels.

Hoe lang kan ik niet sporten?

Bewegen is goed voor het herstel, maar de ogen mogen de eerste twee weken niet worden aangeraakt. Om infecties te voorkomen raden we aan de eerste twee weken niet te zwemmen of de sauna te bezoeken. Overleg met de oogarts over het dragen van een veiligheidsbril bij contactsporten. Na een week zijn fitness en lichte sporten weer toegestaan zodra je je daar goed bij voelt.

Wanneer mag ik me weer opmaken?

Na één week tot tien dagen mag je je weer opmaken. Wees de eerste weken nog wel voorzichtig met het afhalen van make-up rond de ogen, graag niet te hard wrijven.

Wanneer mag ik weer in mijn ogen wrijven?

Wrijven in ogen is eigenlijk nooit goed. Meestal wordt er in ogen gewreven omdat ze jeuken of om (ongemerkt) de traanklier te stimuleren. De oogbol is stevig, toch is het beter om bij jeuk onder je oog te wrijven (op de harde oogkasrand) of een extra kunsttraan te druppelen om zo het oog te bevochtigen. Klik hier voor meer informatie over wrijven in je ogen.

Algemeen

Ik vind het erg spannend. Doet een behandeling pijn?

Bijna iedereen vindt het wel een beetje spannend. Daarom is het ook heel belangrijk om een goed gevoel te hebben bij de kliniek en de behandelend oogarts. Tijdens het vooronderzoek krijg je een goede indruk van de kliniek. Je praat dan ook uitgebreid met de behandelend oogarts. Hierdoor gaat voor veel mensen de grootste spanning er al af.

De behandeling zelf is vrijwel pijnloos. Mogelijk ervaar je een licht drukkend gevoel en wat irritatie. Het oog wordt bij een laserbehandeling verdoofd met druppels. Bij een lensimplantatie gebeurt dit met een plaatselijke verdoving. Na afloop van de behandeling kunnen de ogen een paar uur lichtgevoelig en geïrriteerd aanvoelen. Bij de (Trans) PRK/LASEK-behandeling kan tot enkele dagen na de behandeling irritatie en lichtgevoeligheid aan de ogen bestaan.

Angstig? In onze gratis eCourse helpen we je over deze angst heen te stappen. We stellen vragen en maken je nieuwsgierig. Onze eCourse “Geen angst voor ooglaseren” bestaat uit een serie berichten die je gedurende een aantal weken krijgt toegestuurd. We laten hierin duidelijk zien waar angst voor ooglaseren vandaan komt en wat je er aan kunt doen.

Hoe lang moeten lenzen uit voor een vooronderzoek?

Om een goed vooronderzoek uit te kunnen voeren is het belangrijk om op tijd je lenzen uit te doen. Hierbij geldt:

 • Zachte lenzen, 2 weken aaneengesloten uit
 • Harde lenzen, 4 weken aaneengesloten uit
 • Nachtlenzen, 4-6 weken aaneengesloten uit

Uit ervaring weten we dat het effect van nachtlenzen vaak wat langer duurt en er dan soms nog een herrefractie nodig is als de lenzen langer uit zijn geweest.

Hoe lang moeten lenzen uit voor een refractie?

Moeten je ogen opnieuw worden gemeten omdat de refractie is veranderd? Dan geldt het volgende:

 • Zachte en harde lenzen, 1 dag uit
 • Nachtlenzen, 4 weken aaneengesloten uit

Moeten je ogen opnieuw worden gemeten omdat de regelmatigheid van het oog is veranderd? Soms willen de artsen een meting herhalen omdat zij irregulariteit zien op het hoornvlies. Hierbij geldt het volgende:

 • Zachte lenzen, 2 weken aaneengesloten uit
 • Harde en nachtlenzen, 4 weken aaneengesloten uit

Waarom zou ik naar Rijnzicht Oogkliniek gaan?

Onze cliënten beschrijven Rijnzicht Oogkliniek als een plek waar professioneel gewerkt wordt met hart voor de mensen. Ze waarderen de zekerheid dat ze worden behandeld met de nieuwste laser- en lensimplantatietechnologie in een steriele operatiekamer. Het veelvuldige contact met de oogarts is een groot pluspunt. Het geeft bovendien een prettig gevoel dat de oogarts ook werkt als algemeen oogarts en regionaal een goede naam heeft. Kortom: wie kiest voor Rijnzicht Oogkliniek kiest voor veiligheid, kleinschaligheid en een hecht team van professionals. Klik hier voor meer informatie over onze kwaliteit.

Worden de kosten vergoed?

In Nederland wordt refractiechirurgie gezien als cosmetische chirurgie. Dat houdt in dat de meeste verzekeraars de behandeling niet vergoeden. Sommige aanvullende polissen dekken het (deels) wel. Bepaalde uitzonderlijke sterktes vallen onder de door het Nederlands Gezelschap voor Refractie Chirurgie zogenoemde medische indicaties. De branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland erkent deze situaties. Vraag hierover informatie aan je behandelend oogarts.

Ook kan het zijn dat – afhankelijk van je persoonlijke situatie – de kosten van de behandeling onder je buitengewone lasten vallen in het kader van de uitgaven voor ziektekosten. Wij adviseren je hierover vooraf contact op te nemen met jouw accountant of werkgever.

Waarom zijn de prijzen zo verschillend?

Door de diverse oogklinieken worden prijzen gerekend die aanzienlijk verschillen. Let daarom goed op wat de voorwaarden zijn voor de behandeling. Wat wordt wel en wat niet meegerekend in de prijs? Verder moeten centra in Nederland voldoen aan de kwaliteitseisen die in Nederland zijn opgesteld door het Nederlands Gezelschap voor Refractiechirurgie. Hiermee wordt een hoge standaard verkregen en dat brengt kosten met zich mee. De kwaliteit en de voorwaarden van de (buitenlandse) klinieken is niet in alle gevallen duidelijk. Klik hier voor meer informatie over de kosten van de verschillende ooglaserbehandelingen en hier voor de kosten van de lensimplantatie.

Neem contact met ons op

reCAPTCHA is required.