fbpx
25 maart 2021

Vijf feiten over je ogen

Grote ogen

Is het jou ook opgevallen dat baby’s en peuters grote ogen hebben in verhouding tot hun hoofd? Dat komt doordat het oog groeit tot aan ongeveer het 3e levensjaar, de rest van je lichaam groeit dan nog een flink aantal jaar verder. Een oog wordt gemiddeld 24,2 mm groot, dat is voor ieder mens hetzelfde, ongeacht geslacht of etnische achtergrond.

Bloedende ogen

Hemolacrie is een aandoening die er voor zorgt dat je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. De grondslag kan verschillende oorzaken hebben. Een infectie, een tumor in het oog, maar heel soms kan het ook voorkomen tijdens de zwangerschap door een verstoorde hormoonhuishouding. Als je dit hebt is het altijd zaak contact met je huisarts op te nemen.

Knipperen

We knipperen gemiddeld 14.000 keer per dag, dat is opgeteld ongeveer 23 minuten. Dit knipperen dient natuurlijk een doel. Onder het bovenste ooglid zit een traanklier, door te knipperen verspreidt het ooglid een dun filmpje traanvocht over het oog. Hiermee beschermen wij onze ogen tegen uitdrogen. Hoe ouder we worden hoe dunner dit laagje wordt dat op de ogen achter blijft, vandaar dat oudere mensen veel meer knipperen dan kinderen.

Blauwe ogen

Tot ongeveer 10.000 jaar geleden kwamen blauwe ogen op de wereld niet eerder voor. Waarschijnlijk heeft er toen een genetische verandering plaatsgevonden waardoor blauwe ogen zijn ontstaan. Blauwe ogen komen maar bij 2% van de wereldbevolking voor. Je kunt dus aannemen dat deze kleine groep mensen allemaal dezelfde voorouders hebben.

Trillend ooglid

Als je zevende hersenzenuw actief wordt, deze stuurt onder andere de spieren van je oogleden aan, kun je een trillend ooglid krijgen. De oorzaak hiervan is vaak stress en vermoeidheid. Ook kan het lang achter elkaar ingespannen lezen ervoor zorgen dat deze zenuw overactief wordt. De trilling kan soms dagen lang aanhouden. Je weet dan dus: Het is tijd om te ontspannen!

Auteur Renate Kok