fbpx
10 maart 2020

Wachtkamermomenten bij Rijnzicht Oogkliniek

De afgelopen jaren heb ik kunnen genieten van vele ‘wachtkamermomenten’. Het is fijn om spreekuur te draaien, omdat je dan een compleet traject doorloopt met mensen. Zo maak je mensen mee die onzeker zijn of er een behandeling mogelijk is tot mensen die zo verschrikkelijk blij zijn dat het allemaal zo goed gegaan is. Graag deel ik met iedereen een kleine greep uit mijn ‘wachtkamermomenten’.

Ontroerend mooi

Een moeder, geroerd tot bijna tranen in haar ogen, druppelt de ogen van haar dochter. De moeder is zo blij dat haar dochter eindelijk goed kan zien zonder haar bril. Lenzen waren geen optie. Iedereen die de wachtkamer in loopt wordt steeds vol trots verteld wat het voor de dochter heeft betekend en hoe goed alles verlopen is. Ook demonstreert de moeder aan iedereen die het maar zien wil, een handig hulpstuk waarmee je probleemloos kunt druppelen.

Werken

Na het plaatsen van een ICL lens, dat is een lens die geplaatst wordt in je oog vóór je eigen natuurlijke lens, krijgen mensen 4 uur na het plaatsen ervan een afspraak ter controle. Wat doe je met de tussenliggende tijd? Doorwerken! Je hebt nog altijd je andere oog en de operatie viel reuze mee. In vloeiend Frans werd er hier gewoon zaken gedaan. Onze wifi werkt altijd, de koffie is goed en we hebben prachtige ruimtes om ergens neer te vleien.

Blij met de behandeling

In de wachtkamer zit iemand voor een vooronderzoek, maar ook iemand die net behandeld is. De mevrouw die net behandeld is vertelt dat ze helaas niet geschikt was voor implantlenzen. Ze verdraagt geen contactlenzen en door haar hoge sterkte zijn haar brillenglazen zo zwaar dat haar neus er van kapot gaat. Nu is ze gelaserd en heeft -3 overgehouden, maar ze is zo verschrikkelijk blij dat deze oplossing er was. Ze kan nu eindelijk een lichtere bril kopen en ter illustratie legt ze de oude zware bril in de handen van de nog niet behandelde mevrouw. “Voel maar, dat is toch niet te doen?” zegt ze.

Ervaringen uitwisselen

Omdat de nacontroles allemaal op de dag na de behandelingen zijn, en omdat de mensen elkaar vaak ook tegen komen op de behandeldag, is de vrijdag hier vaak een dag waar alle ervaringen onderling worden uitgewisseld.

Eerst worden de verschillende behandelingen met elkaar vergeleken, dan wordt er vaak vergeleken hoe de eerste avond en nacht zijn verlopen. Wat opvalt is dat, ook al zijn de behandelingen hetzelfde, het verloop voor iedereen heel anders is.

Auteur Renate Kok