fbpx
21 februari 2019

Wat zeggen je ogen over je gezondheid?

Wat zeggen je ogen over je gezondheid? De ogen zijn de spiegel naar de ziel schreef Leonardo Da Vinci. En dat klopt, je ogen weerspiegelen vaak hoe je gemoedstoestand is, maar ze kunnen ook iets zeggen over je gezondheid. Als je weet waar je op moet letten kun je het zelf zien en er naar handelen.

Hieronder vind je de symptomen en wat de oorzaak zouden kunnen zijn.

Trillend oog

Als je oog of oogleden willekeurig trillen, kan dit een gevolg zijn van stress. Het is vooral vervelend en niet schadelijk. Probeer wat extra slaap te krijgen en probeer een beetje te relaxen.

Witte ring rond de iris

Het kan een teken van ouderdom zijn, maar het kan ook een teken zijn van een te hoog cholesterolgehalte. Ga daarom als je twijfelt even naar de dokter.

Witte vlekjes op het hoornvlies

Als je witte vlekjes op je hoornvlies kunt zien, kan dit een vroeg teken van infectie zijn. Vooral als je contactlenzen draagt kun je hier last van krijgen.

Rode (gebarsten) bloedvaatjes in je oogwit

Als je in je oogwit duidelijk rode bloedvaatjes kunt zien, kan dit duiden op een te hoge bloeddruk. Het kan echter ook komen door te veel spanning of inspanning, zoals hard hoesten, te kleine lettertjes proberen te lezen of lang naar een klein scherm zitten turen.

Rode, opgezwollen ogen

Veel mensen denken dat ze ontstoken ogen of een allergie hebben wanneer hun ogen rood en dik zijn, maar in de meeste gevallen is het gewoon slaapgebrek.

Geel oogwit

Als je té veel in de zon zit, kan er een gelig plekje op het oogwit komen. Dit wordt een pigueculum genoemd. Meestal is dit niet ernstig. Vaak is het een ophoping van wat kalk. Als je zo’n gelig plekje ontdekt, ga dan voor de zekerheid even langs de opticien of de huisarts.

Tranende ogen

Als je vaak last hebt van tranende ogen, kan dit komen doordat je te lang naar je computer- of televisiescherm zit te turen. Je ogen worden te droog, en je lichaam reageert erop door extra traanvocht aan te maken.

Wazig zien

Meestal duidt wazig zien erop dat je een bril nodig hebt. Maar het is ook een symptoom van droge ogen, staar of diabetes. Laat daarom altijd even je ogen testen als je een tijdje wazig ziet.

Kleine troebele vlekjes

Kleine troebele vlekjes in je zicht komen bij veel mensen regelmatig voor. Meestal niets om je zorgen over te maken, tenzij het aantal steeds groter wordt of gepaard gaat met het zien van lichtflitsen. Dan zou het een eerste teken kunnen zijn dat er een scheurtje in je netvlies hebt. Dus houd het goed in de gaten en overleg, zeker als je bijziend bent, even met je huisarts of optometrist.

Geen zorgen

De meeste van deze symptomen zijn dus volkomen onschadelijk, maar wel iets om in de gaten te houden. Wees lief voor je ogen, geef ze voldoende rust door lekker naar buiten te gaan en eindeloos ver te kijken. Zet een goede zonnebril op om ze te beschermen tegen UV licht, maar vooral geniet van ze, ze laten je zoveel mooie dingen zien!

Wil je tips over gezonde ogen? Lees dan 9 tips voor gezonde ogen