fbpx
5 januari 2021

Wees lief voor je ogen

Al onze zintuigen zijn waardevol, maar stel je toch eens voor dat je niet meer kunt zien. Je ogen registeren de hele dag alles wat er om je heen gebeurt. Ze laten je mooie dingen zien, ze houden je veilig. Ze laten je huilen als je verdriet hebt, of als je verschrikkelijk moet lachen om iets wat je ziet. Het zijn waardevolle kleine bolletjes, wees dus lief voor je ogen.

Misschien herinner je nog de biologieles over ogen, van die boom die op zijn kop wordt geprojecteerd, maar die je door het systeem dat je ogen en je hersenen samen vormen “gewoon” rechtop waarneemt. Hoe bijzonder is dat? Je ogen verdienen het dat je er goed voor zorgt. Zeker in deze tijd waarin we van jongs af aan soms uren achter de computer zitten, realiseren we ons soms te weinig dat de ogen heel hard voor ons aan het werk zijn.

Het is belangrijk om je te realiseren dat we ons zelf steeds meer afleren om ver te kijken, onze ogen worden geherprogrammeerd op dichtbij zien, het zou bij de volgende generatie wel eens een groot probleem kunnen worden. Nu al zien we bij jonge kinderen steeds vaker bijziendheid voor komen, omdat ze nog maar nauwelijks ver weg kijken. Ons kijkgedrag verandert doordat we veel vaker en langer op schermen zijn gefocust.

De mogelijkheid om in de verte te kijken wordt steeds beperkter bij ons in Nederland. Dat komt omdat we veelal wonen in een stedelijke omgeving en probeer in een grote stad maar eens echt ver weg te kijken. Daarvoor moet je de polder in, of het strand opzoeken. Helaas is dat niet voor iedereen met een druk leven makkelijk in te plannen. Toch is het belangrijk, het ontspant niet alleen je hersenen en je lijf, maar ook je ogen. Die hebben het nodig om regelmatig goed in de verte te kunnen turen. Neem je ogen wat vaker mee naar buiten. Wees lief voor ze.

Auteur Renate Kok