fbpx
17 mei 2019

Wist je dat goed eten ook goed is voor je ogen?

Door gezond te eten zorg je goed voor je ogen, maar wat kunnen de gevolgen zijn als je niet goed voor je ogen zorgt?

Voedingsstoffen

De ogen en alles wat daar bij hoort vragen om veel voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zitten niet bij iedereen voldoende in hun huidige eetpatroon en daarnaast haalt het lichaam ook voedingsstoffen uit gezonde cellen weg. Dit doet het lichaam onder andere in de ogen om geraffineerde granen en suikers te kunnen verwerken. Het eten van teveel van deze “verkeerde” producten kan oogziektes als bijziendheid, staar en macula degeneratie doen verergeren.

Vroeger minder bijziendheid

Toen wij nog leefden als jagers-voedselverzamelaars kwam bijziendheid maar bij een heel laag percentage van de mensen voor. De universiteit van Colorado heeft 229 stammen onderzocht die nog leven als jagers-voedselverzamelaars en kwam tot de conclusie dat in hun dieet granen en suikers maar zelden voor kwamen. Toen deze stammen wel granen en suikers in hun dieet gingen gebruiken veranderde het percentage bijzienden aanzienlijk.

Oogziekten

Alle koolhydraten zien er voor je darmen hetzelfde uit en worden daarom uiteindelijk omgezet tot bloedsuiker, glucose. Dat geraffineerde koolhydraten schadelijk zijn voor je lichaam en dus ook voor je ogen, dat weten we wel. Maar ook teveel gewone koolhydraten zijn niet goed voor je ogen. Uit onderzoek is gebleken dat teveel koolhydraten een ongunstige invloed heeft op de twee belangrijkste oogziekte, namelijk staar en macula degeneratie.

Welke voeding is goed voor je ogen?

Voeding waar veel lutheine en zeaxthaine in zit is goed. Dat zit vooral in groentes als broccoli, courgette, spinazie, komkommer en peterselie. Ook het eten van eieren is goed voor de ogen, deze bevatten bovenstaande voedingsstoffen. Bij macula degeneratie wordt een dieet van 200 gram verse groente en 2 stuks fruit per dag aanbevolen met 2 keer per week vette vis.

Voldoende vitamine C en Omega 3 helpen je ogen gezond te houden net als het eten van noten en zaden.

Een gezond recept voor gezonde ogen

Benodigdheden voor 4 personen:

Bereidingswijze:

  1. Kook het water, en doe alle benodigdheden in een theepot. Laat 5 tot 10 minuten trekken
  2. En schenk uit in 4 mokken boven een zeefje
  3. Zoet eventueel met wat honing, de perfecte opkikker!

Citroen bevat vitamine C; Kaneel bevat vitamine C, B1 en selenium; Kurkuma bevat vitamine C en magnesium.

Wil je meer weten over gezond eten en gezonde ogen? bezoek dan de Goed voor ogen website.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of als je graag persoonlijk advies krijgt van één van onze medewerkers.

 Auteur Renate Kok