fbpx
17 januari 2020

Wortels, zijn die nou echt zo goed voor je ogen?

Het antwoord is simpel. Ja dat zijn ze. Dit komt doordat er in wortelen veel vitamine A zit. Dit is de vitamine die het netvlies nodig heeft om licht om te zetten naar signalen die naar je hersenen worden gestuurd. Als je een tekort aan vitamine A hebt kan dit droge ogen en zelfs nachtblindheid veroorzaken. Het is echter niet zo dat het eten van wortelen of andere groente met veel vitamine A oogziektes kan voorkomen.

In Nederland is de kans dat je een tekort aan vitamine A krijgt niet zo heel groot, doorgaans eten wij gezond en gevarieerd. In ontwikkelingslanden is het tekort aan vitamine A bij kinderen de grootste veroorzaker van blindheid. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende groente binnen krijgen die vitamine A bevatten. Onze voedingsindustrie stopt in producten als margarine en halvarine vaak ook extra vitamine A.

Je kunt het beste gekookte worteltjes eten, het lichaam neemt namelijk de bètacaroteen uit gekookte wortels makkelijker op dan uit rauwe. Door de verhitting is er wel minder bètacaroteen aanwezig. Wil je het maximale uit je wortels halen dan pers je er sap van, dan zitten de bètacaroteen niet meer gevangen in de wortel en is hij goed op te nemen. Het allerbeste drink je wortelsap met iets vets erbij, dat helpt extra bij het opnemen van de vitaminen.

Wist je dat als je teveel wortelen eet je een oranje kleur kunt krijgen? Dit komt, omdat de bètacaroteen ook opgeslagen wordt in je huid. Geen paniek je moet echt wel heel veel wortels eten wil dit gebeuren. Als je 100 tot 250 gram gekookte wortelen eet per dag krijg je voldoende vitamine A binnen. Gelukkig zitten deze vitamine ook in ander voedsel, zoals in pompoen, mango en sinaasappels. Kan je voor de afwisseling ook eens iets anders eten;-).

Recept voor wortelsap (zonder sapcentrifuge)

Ingrediënten: wortels, paprika, citroensap, sinaasappelsap, zout, peper en selderijblad.

Schrap de wortels. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika. Hak de wortels en paprika in kleine stukken en pureer ze tot een gladde massa. Voeg het citroensap en sinaasappelsap toe en breng op smaak met zout en peper. Schenk de drank in de glazen en garneer het met een selderijblad.

Lees hier meer over wortels.

Auteur Renate Kok