fbpx
16 juli 2020

Wrijven in je ogen

Waarom wrijf je eigenlijk in je ogen? De reden is heel simpel: door in de ogen te wrijven stimuleer je de traanklier, die maakt vocht aan. Zeker als je moe bent en daardoor onbewust minder knippert ga je automatisch wrijven. Dit geldt ook als je ogen ingespannen gekeken hebben, bijvoorbeeld op een computerscherm. Naast droge ogen zijn jeukende ogen een reden om te wrijven. Jeukende ogen krijg je vaak door allergie of als er bijvoorbeeld stof in je ogen waait.

Is het nou goed om in je ogen te wrijven?

Het is niet verkeerd, het is een onbewuste reactie. Maar het is wel veel beter om over de harde onderste oogkasrand te wrijven dan op de ogen zelf. Sommige mensen hebben een aanleg waarbij het hoornvlies minder stevig gebouwd is, het kan wat puntiger worden. Dit heet een keratoconus. Kerato betekent hoorn, conus betekent puntig. Zij mogen nooit meer in hun ogen wrijven!

Dus, heb jij droge of jeukende ogen en kan je het niet tegenhouden? Doe dit dan op de oogkasrand of gebruik een druppeltje kunsttranen!

Als jij vaak in je ogen wrijft door droge ogen, kijk dan onderstaande filmpje van onze optometrist. Zij legt hierin uit wat de oorzaken van droge ogen zijn, maar ook wat je ertegen kunt doen. Het is erg belangrijk je ogen tegen uitdroging en infecties te beschermen, zodat het hoornvlies glad en gevoed blijft.

Vragen? Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op.

Nog meer informatie lezen over droge ogen? Klik dan hier.