fbpx
13 augustus 2020

Zachte lenzen in de zomer

Zachte lenzen in de zomer? Veel contactlens dragers zijn zich niet bewust van de risico’s die er zijn als je niet zorgvuldig met je lenzen om gaat. Ogen hebben een zelfreinigend vermogen, echter contactlenzen trekken vuil aan. Vooral jonge mensen tussen de 16 en 30 jaar nemen het niet altijd nauw met de hygiëne van hun contactlenzen. De lenzen goed schoonmaken met de juiste vloeistof, je lensbakje goed ontsmetten, deze regelmatig vervangen voor een nieuwe en de lenzen ’s nachts uit doen worden door deze groep nog wel eens vergeten.

Infectiegevaar

Bij mooi weer liggen er nog meer gevaren op de loer. Zwemmen met je lenzen in, of het nu in het zwembad of in open water is, maakt de kans op een infectie groter. Ook in het water dat uit de kraan komt zitten micro-organismen die je hoornvlies kunnen beschadigen. Daarnaast is bij warm weer je lenzenvloeistof minder goed houdbaar. De vloeistof kan het best bewaard worden op kamertemperatuur, dus niet in een koelkast of een tent waarin het 30+ graden wordt. Daarom raden opticiens vaak daglenzen aan om mee te nemen op vakantie. Omdat zachte lenzen je hoornvlies iets ongevoeliger maken (daarom is het comfort zo groot) is dit een risico bij beginnende infecties.

Regelmatig ziet een optometrist of oogarts een lenzendrager die eigenlijk al een paar dagen last heeft, maar toch de lenzen is blijven dragen, dat voelde beter.

Heb je een rood oog bij contactlenzen, doe dan zo snel mogelijk je lenzen uit. Als de roodheid niet snel overgaat of je krijgt er pijn bij neem de oogklachten dan serieus. Ga naar de contactlens specialist of naar de huisarts.

Spelregels

  • Was voor het inzetten van je lenzen eerst goed je handen
  • Bewaar de lenzen in een schoon lensbakje
  • Gebruik iedere keer als je de lenzen uit doet schoon lenzenvloeistof
  • Gebruik nooit gewoon (kraan)water om lenzen in te zetten
  • Maak je lenzen niet schoon met speeksel als er iets onder zit
  • Overweeg als je in de zomer gaat zwemmen het gebruik van daglenzen, zodat je ze na het zwemmen direct kan weggooien
  • Doe wat vaker je bril op en geef je ogen rust

Herken je je in dit verhaal? Vind je het lastig om de geadviseerde hygiëne in acht te nemen? Dan is ooglaseren wellicht een veilig alternatief om goed voor jouw ogen te zorgen. Tijdens een vooronderzoek kijkt één van onze oogartsen door middel van een uitgebreid onderzoek of jouw ogen geschikt zijn voor een behandeling.

Auteur Renate Kok