Zo bescherm je je ogen in de zomer

In de zomer moeten we ons goed beschermen tegen de zon want UV-straling is schadelijk. Dus, goed insmeren, petje dragen, onder de parasol zitten. Bescherm je huid én je ogen. Je zou er misschien niet bij stilstaan maar je ogen hebben ook bescherming nodig tegen UV straling. Hier een paar tips om je ogen gezond te houden tijdens je zomervakantie. 

Risico’s UV-straling

Als je ogen lang worden blootgesteld aan zonlicht kan UV-straling oogziektes veroorzaken. De straling versnelt het verouderingsproces van de oogcellen waardoor staar en Macula-degeneratie kunnen ontstaan. Dit kan je voorkomen door niet te lang in de zon te blijven en een goede zonnebril te gebruiken.

Wat is een goede zonnebril?

De belangrijkste functie van een zonnebril is de UV-bescherming. Zorg daarom dat je een zonnebril gebruikt die deze bescherming biedt. Het staat vaak duidelijk aangegeven op de bril: 100% UV-bescherming of UV-400. Het dragen van een slechte zonnebril is schadelijk voor je ogen, het is zelfs slechter dan zonder zonnebril naar buiten gaan. In fel zonlicht sluiten we namelijk de ogen en vernauwt ook je pupil, dit biedt enige bescherming tegen de schadelijke stralen. Wanneer je echter een donkere bril draagt zonder UV-bescherming vernauwen je pupillen niet en zullen er zullen meer schadelijke stralen in de verwijde ogen komen.

Droge ogen? Dit kun je eraan doen

In de zomer krijgen je ogen te maken met irritatie door airconditionings van vliegtuigen, auto’s of hotelkamers. Als je daar gevoelig voor bent kan het heel vervelend zijn. Je ogen krijgen te weinig traanvocht waardoor je last krijgt van een branderig en geïrriteerd gevoel, rode ogen, vermoeide ogen en soms ook van wat minder zicht. Dit kun je doen tegen droge ogen:

  • Knipper regelmatig met je ogen. Onbewust knipperen we zo’n 15 tot 20 keer per minuut met onze ogen. Wanneer je in een auto zit of een boek leest knipper je vanzelf een stuk minder.
  • Gebruik kunsttranen. Dit zijn oogdruppels die werken als traanvervangers en kun je ook zonder recept krijgen bij de opticien, drogist of apotheek. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je druppelt.
  • Gebruik je lenzen? Zorg dan dat je ze niet langer inhoudt dan aanbevolen en houd ze goed schoon.

OogdruppelenKom eens langs voor gratis oogdruppels

Als je bij ons bent behandeld, dan kun je gratis oogdruppels ophalen. Kom even langs voordat je op vakantie gaat en neem een gratis monster-setje mee. Kom je van ver, bel dan even om zeker te zijn dat we voldoende in huis hebben.

Ik wens je alvast een hele fijne vakantie
en vergeet je zonnebril niet!